Jdi na obsah Jdi na menu
 


setkání paulánských terciářů

V této rubrice bych rád věnoval pozornost Řádu Nejmenších bratří sv. Františka z Pauly, který se obecně nazývá Paulání. Slovníkem dnešní doby bychom řekli, že motem  života sv. Františka z Pauly bylo životem prožívané a naplňované heslo CHARITAS, tedy láska - člověka k Bohu i k bližnímu. Tento muž byl nazývám pro svůj způsob života světlem k osvícení kajícníků. Pro svou dobu byl originální spiritualitou, kterou žil a šířil světem, obnovitelem vytracených morálních a mravních zákonů Božích v devastované lidské společnosti. Od jeho smrti nás dělí mnoho století a přesto je jeho odkaz dnešku tolik aktuální. V České republice žijí následovníci sv. Františka v obnoveném klášteře na poutním místě Vranov u Brna, kde vybudovali duchovní centrum. 

Před deseti roky vznikl při prvním řádu paulánské komunity také řád třetí, tedy společenství lidí, kteří žijí ve svých rodinách, chodí do práce, ale přeci chtějí být Bohu nějak blíž. I když nežijí v klášterech, chtějí žít osobitým způsobem spiritualitu nabízenou sv. Františkem z Pauly, který právě pro ně sepsal zvláštní řeholi pro každodenní život.

Více informací je možné se dozvědět na stránkách http://tom.dobraparta.cz/

a tímto jste také zváni do dobré party, které není lhostejný stav stále více upadající společnosti,chtějí s tím něco dělat a aktivně se podílet na duchovní obnově především příkladem svého života a tak se také stát světlem k osvícení kajícníků v dnešní době, která tolik potřebuje dobrý příklad. Vždyť jak nedávno připomínal ve své nedělní glose kardinál Dominik Duka staré přísloví : " SLOVA HÝBOU, ALE PŘÍKLADY TÁHNOU"